Bij mij is het glas eerder half vol dan half leeg. Ik denk zoveel mogelijk in oplossingen en probeer het positieve van de dingen in te zien. Natuurlijk valt dat niet altijd mee en moet ik mezelf ook wel eens een schop onder m’n kont geven (hoewel ik nog nooit ontdekt heb hoe ik dat het beste kan doen, want ik kan er altijd net niet bij ?). Maar toch, als het even tegen zit, dan leg ik dat zo snel mogelijk naast me neer en ga ik weer door. Ik heb over het algemeen veel vertrouwen in het goede van de mensen om me heen. Eigenlijk ben ik best wel een positivo. Oké, genoeg over mij…

Nu ken ik ook mensen waarbij dat anders ligt. Die zitten sneller in de modus om ergens eerst heel kritisch naar te kijken, (ik heb niks tegen kritische denkers, maar als iemand alleen  “ja maar” zegt en geen ander goed idee heeft, dan denk ik daar anders over), denken dat het meestal niet aan zichzelf ligt maar aan een ander, en de ander moet behoorlijk z´n best doen om het vertrouwen te winnen. Die mensen hebben daar zo veel in geoefend dat ze bijna niet meer anders kunnen. Inmiddels weet ik dat je dat een talent zou kunnen noemen!

Want vorige week volgde ik een webinar van de NOBCO, waar Neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie, Margriet Sitskoorn vertelde over de relatie tussen onze hersenen en ons gedrag. Ik was vanaf de eerste minuut geboeid; wat een interessante spreekster! In simpele mensentaal legde ze uit dat het brein dagelijks nieuwe verbindingen aanmaakt. En dat die verbindingen invloed hebben op ons gedrag. Er werd lange tijd gedacht dat het eenrichtingsverkeer is tussen ons brein en ons gedrag, maar er blijkt ook een terugweg te zijn. Oftewel ons gedrag heeft ook weer invloed op de verbindingen in ons brein.

Even kort door de bocht….

Dus als je veel zeurt, negatief bent en weinig vertrouwen hebt in de mensen om je heen, en je uit dat regelmatig door negatieve woorden te gebruiken in je taal, dan ga je vanzelf geloven dat het zo is en zal je brein die verbindingen die daarbij horen ook steviger maken. Vervolgens ga je vooral negatief of kritisch denken en dat beïnvloed weer je gedrag. En zo ontstaat dus het talent voor negativiteit!

Nu weer even serieus….

Dat gegeven versterkt hetgeen ik regelmatig hoor en zie: mensen die bepaalde uitspraken, net als een mantra, keer op keer herhalen. Ze gaan daar vervolgens helemaal in geloven en komen daar ook niet meer uit. Dat kunnen dan  negatieve uitspraken zijn over een situatie of over zichzelf. En als ik zeg dat je er voor kunt kiezen om het anders te doen, dan zeggen ze “zo ben ik nou eenmaal en kan ik niet veranderen”

Het tegendeel, dus dat je wel kunt veranderen, is wetenschappelijk bewezen door neuropsychologisch onderzoek. Het is mogelijk om je gedrag te veranderen want je verbindingen in je hersenen blijven zich vernieuwen en veranderen tot je dood! Het is dus nooit te laat om er voor te kiezen dingen anders te gaan doen, over dingen anders te gaan denken en je anders te gaan gedragen. Jij kunt de leiding nemen over je eigen leven, over je eigen gedrag.

Dat klinkt simpel, maar is dat ook zo?

Nee, simpel is het zeker niet. Want je hebt te dealen met een patroon wat je al jaren in stand hebt gehouden. Of met een omgeving die niet meewerkt. Of met onzekerheden “Hoe moet ik dat dan doen?, Kan ik het wel?”. Dat vraagt veel van jezelf: Dat je doelen stelt, gemotiveerd bent, je nieuwe vaardigheden eigen wilt maken en je verdiept in jezelf. We noemen dat ook wel persoonlijk leiderschap! De vraag is of je dat allemaal alleen wilt doen of wel een steuntje in de rug kunt gebruiken. Als ik je advies mag geven, zoek dan naar dat steuntje in de rug. Dat kun je doen, door een boek te lezen over persoonlijke ontwikkeling (Bijv Ik2 van Margriet Sitskoorn),  of je kunt in je sociale omgeving om support  vragen van je partner, kinderen of een goede vriend of vriendin. Ook kun je je aansluiten bij een club of netwerk. Waar jij het beste baat bij hebt, hangt af van het doel dat je hebt gesteld en welk gedrag je wilt veranderen. Waar je ook aan kunt denken is een coach. Zo zie dat er al veel mensen aan hun levensstijl werken met hulp van een Personal Trainer, die jou dan helpt met bewegen en gezond eten. Maar je kunt ook een Persoonlijke Coach inschakelen als je op een ander terrein je wilt ontwikkelen.

Wil jij de leiding nemen over je eigen gedrag? Wil jij positiever in het leven staan en het gevoel hebben dat je weer grip hebt op je leven, in je werk of privé? Heb je kleine of grote levensvragen? Of heb je vragen over je loopbaan of duurzame inzetbaarheid? Wat je vraag ook is, ik kan jou als Persoonlijke Coach supporten in het doel dat je wilt bereiken.

 

Ik help je graag door:

  • Je inzichten te geven
  • Een spiegel voor te houden
  • Vaardigheden aan te leren
  • Uit te dagen

Altijd met WARMTE en HUMOR!

Neem vrijblijvend contact met me op: 0629384483

Anneke Jansma