Als teamcoach mag ik een team in het primair onderwijs begeleiden. De betreffende school is vier jaar geleden opgericht en is volop bezig met groei en ontwikkeling. Zowel op didactisch en pedagogisch gebied zijn ze druk bezig om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, maar ook in de samenwerking en communicatie valt nog winst te behalen. Voor het verbeteren van de samenwerking en communicatie hebben ze mij ingeschakeld, want dat blijkt toch best lastig voor een team dat in opbouw is. Hoe zorg je voor Vertrouwen? Verantwoordelijkheid? Verbinding?

Eén van de vaardigheden die gister aan bod kwam is LUISTEREN. Ik las het volgende, alles zeggende, gedicht van Leo Buscaglia voor:

Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij adviezen te geven dan doe je niet wat ik je vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij te vertellen waarom ik iets niet zo moet voelen als ik het voel, dan neem je mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij denkt dat je iets moet doen om mijn problemen op te lossen, dan laat je mij in de steek, hoe vreemd dat ook mag lijken.

Dus, alsjeblieft, LUISTER alleen maar naar me en probeer me te begrijpen.

En als je wilt praten, wacht dan even en ik beloof je dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.