Vandaag vieren we dat het 75 jaar geleden is, dat Sneek bevrijd werd. We hadden daar uitgebreid stil bij willen staan met concerten en toneelvoorstellingen. Maar wat niemand anderhalve maand geleden had kunnen bevroeden, is dat we vandaag beperkt worden in onze vrijheid, door een onzichtbare vijand. Een vijand die onze gezondheid schade kan berokkenen, met in het slechtste geval de dood tot gevolg.

Ik had er naar uit gekeken om vandaag te mogen optreden met Muziektheater Tinto! tijdens de Herdenkingsconcerten van Sneek. We hadden het mooie nummer Don’t Fence Me In van Bing Crosby en The Andrews Sisters uitgekozen, maar helaas…

 

De keuze

Ruim twee maanden geleden las ik het zeer aangrijpende én inspirerend boek De Keuze; het autobiografische verhaal over het leven van de in Hongarije in 1928 geboren schrijfster Edith Eva Eger. Als jonge Joodse vrouw wordt zij samen met haar moeder en zus in 1944 naar Auschwitz gedeporteerd. Bij de eerste schifting moet haar moeder ‘naar links’ en de zusjes Edith en Magda ‘naar rechts’. Wat links en rechts inhouden weten ze dan nog niet. ´s Avonds zal blijken dat moeder direct naar de gaskamers is gestuurd. Edith en Magda worden dezelfde dag nog kaal geschoren. Die avond zegt Magda tegen Edith: ‘Je ogen… ze zijn zo mooi. Ze zijn me nooit opgevallen toen ze bedekt werden door al dat haar’. Het is de eerste keer dat Edith ziet dat ze een keuze heeft: aandacht besteden aan wat we zijn verloren, of aandacht besteden aan wat we nog hebben.

Dit is een voorbeeld uit het boek van de vrouw die ook wel ‘de Anne Frank die de oorlog wel overleefd heeft’ wordt genoemd. In haar boek komen nog veel meer wijsheden voorbij, waar we vandaag de dag veel van kunnen leren. Tijdens haar zwaarste ontberingen denkt ze aan de woorden van haar moeder ‘Onthou dat niemand dat wat je in je eigen gedachten hebt van je af kan pakken.’    

Edith heeft tijdens de oorlog maar één belangrijke reden om te willen overleven: haar zus Magda! Magda is haar kompas en alles wat ze nodig heeft.

Edith en Magda overleven de oorlog. Zij krijgen hulp om weer fysiek gezond te worden. Maar aan de psychologische gevolgen van de gruwelijke oorlog wordt geen aandacht besteed. Die reis, van trauma naar zelfoverwinning, heeft ze zelf ontdekt en afgelegd. Inmiddels weet ze met haar eigen ervaring andere mensen met trauma´s te helpen echte vrijheid te vinden. Te ontsnappen uit de gevangenis van onze eigen gedachten. Ieder van ons zit op een bepaalde manier geestelijk gevangen. We moeten beseffen dat we naast het feit dat we kunnen optreden als onze eigen gevangenisbewaarder, ook onze eigen bevrijders kunnen zijn.

Corona Crisis

Aan het begin van de Corona crisis zat ik ook even gevangen in mijn eigen gedachten: hoe moet dat nou met mijn net gestarte bedrijf? Wie zit op mij te wachten terwijl er een crisis gaande is? Het heeft even geduurd, maar ook ik heb het om kunnen zetten in iets positiefs. Ik ben gaan zingen voor ouderen in verzorgingshuizen. En juist dan ervaar ik een gevoel van vrijheid: zingen en mensen een mooi moment bezorgen. ‘Don’t Fence Me In!’

 

Mocht jij gevangen zitten in je gedachten, of in bepaalde patronen in de samenwerking binnen je team, en wil jij (jullie) daar graag mee aan de slag? Ik bied coaching en teamcoaching en begeleid jullie graag om je eigen bevrijder te zijn.