Afgelopen week trof ik een bekende in een winkel. Ze had een hele mooie, rode, wollen rok aan. Hij viel me gelijk op, dus ik zei: “wat heb je een mooie rok aan!”. Haar antwoord: “Oh, dank je.” Vervolgens gaf de verkoopster van de winkel ook nog een compliment, want zij vond de rok ook heel mooi!. Vervolgens zei de bekende: “Hij was maar 3 euro, ik heb ‘m bij de kringloopwinkel gekocht!”.

Een voorbeeldje uit de praktijk, waaruit blijkt dat we niet heel handig zijn met complimenten ontvangen. Vaak maken we een compliment minderwaardig, wuiven we het weg of zeggen we meteen wat er allemaal niet goed ging. En dat, terwijl we allemaal behoefte hebben aan complimenten. Wist je dat je zelfvertrouwen een enorme boost krijgt als je een compliment op de juiste manier ontvangt? En dat laatste is dan nog wel een dingetje. Want hoe ontvang je een compliment zo, dat jouw zelfvertrouwen groeit en dat de relatie met de compliment gever ook nog eens verbetert?

Het voorbeeld hierboven gaat over een compliment over uiterlijk. Maar nog veel interessanter wordt het als we een compliment krijgen voor een prestatie. Het is gebleken dat we meer leren van successen dan van dingen die fout gaan. Hoe mooi zou het zijn dat we dan een welgemeend compliment geven en dat de ontvanger precies snapt wat er dan zo goed was, zodat hij  de volgende keer weet wat hij moet doen?

Vandaag is het Nationale Complimentendag. Ik heb altijd wat gemengde gevoelens bij dit soort ‘Nationale dagen’ want is dat nou echt nodig? Is het niet wat overdreven om hier nou zoveel aandacht aan te besteden? We weten toch allemaal wel dat je complimenten moet geven?

En toch hoor ik in mijn omgeving vaak dat mensen behoefte hebben aan complimenten, vooral ook op het werk, maar dat het zo weinig aan elkaar gegeven wordt. Het is dus iets wat niet van nature makkelijk gedaan wordt. Ik ben een tijdje geleden in de materie van complimenten ontvangen gedoken en heb daar een korte training voor gemaakt en ben met mensen aan de slag gegaan. Het is bijzonder om te zien dat voor sommige mensen het echt lastig is om een compliment te ontvangen. Het voelt ongemakkelijk. Is het wel welgemeend of is het gewoon een sociaal wenselijke reactie?

Het zou mooi zijn als we feedbacktrainingen eens zouden starten met het geven en ontvangen van complimenten i.p.v. feedback op datgene dat niet goed gaat.

Ik ben in ieder geval voornemens om het compliment als vast onderdeel van een feedbacktraining mee te nemen, want een beetje positiviteit kunnen we wel gebruiken!

Ik wil je alvast een tip geven als je een compliment krijgt:

1. Zeg dankjewel en bekrachtig het compliment positief, bijvoorbeeld: wat fijn dat je mijn presentatie goed vond.

2. Vraag door wat de ander precies goed vond!

Oh ja, en dan vraag je je misschien af waarom ik een foto van ganzen toegevoegd heb. Ganzen zijn heel goed in het elkaar aanmoedigen. Je hoort ze altijd van verre aankomen, omdat ze continu gakken. Dit is ook een soort van complimenten geven, zodat ze grote afstanden kunnen vliegen. De gans staat voor mij symbool voor elkaar aanmoedigen en complimenten geven. In het boek Gung Ho van Ken Blancherd staan de gans, eekhoorn en bever centraal. Ben je benieuwd naar dit verhaal? Ik heb er een samenvatting van gemaakt. Je kunt het aanvragen via de pagina: Wie is Anneke?